29. maj 1953: Prvič na vrhu Everesta

Objavljeno: 29. Maj 2016 - 14:45
Komentarji: 0 komentarjev

Leta 1953 je bila organizirana angleška odprava pod vodstvom Johna Hunta, ki je poskušala osvojiti Everest z južne, nepalske strani. Po dveh mesecih naporov so postavili zadnji tabor na višini 8500 metrov, iz katerega sta se 29. maja 1953 odpravila Novozelandec Edmund Hillary in šerpovski plezalec Tenzing Norgay.

Okrog devetih sta oba plezalca dosegla južni vrh in kmalu prišla do skalne stopnje, ki se danes imenuje Hillaryjeva stopnja. Ob pol dvanajstih dopoldan sta kot prva človeka stopila na vrh Everesta.

V 60 letih so alpinisti na Everest potegnili skoraj 20 smeri, med katerimi Jugoslovanska iz leta 1979 še vedno velja za kompleksno najtežjo. Kot najvišja gora sveta je bil Everest – Šerpe imenujejo goro sicer Sagarmata, Tibetanci Čomolungma, pred imenom Everest (po angleškem geodetu) pa je bila angleškim zemljemercem znana kot Peak XV - pravi poligon za vsakovrstne rekorde in posebne dosežke, ki so bili bolj ali manj povezani z alpinizmom.

Med številnimi omenimo npr. prvi polet s padalom, ki ga opravil Jean Marc Boivin leta 1988, prvi vzpon brez kisika in prvi solo vzpon brez kisika (Reinhold Messner), svojevrstni posebnež pa je tudi Apa Sherpa, ki je na vrhu Everesta stal kar 21-krat. Seveda je nenazadnje potrebno omeniti tudi prvo neprekinjeno smučanje z vrha, ki ga je izvedel Davo Karničar (2000), deset let pred tem pa sta Marija in Andrej Štremfelj dosega vrh Everesta kot prvi zakonski par.

Naslovna fotografija: Hillary in Tenzing leta 1953. Vir: wikipedia

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.