Rojen na današnji dan: Filip Bence

Objavljeno: 22. Maj 2018 - 08:05
Komentarji: 0 komentarjev

Na današnji dan leta 1950 se je rodil Filip Bence -  Ta črn, alpinist in gorski reševalec. Bil je izjemno aktiven plezalec, ki je v svojem življenju opravil skoraj 4500 vzponov, med njimi skoraj 180 prvenstvenih in se udeležil dvanajstih odprav v tuja gorstva. Predvsem je znan kot solo plezalec, ki je še posebej rad opravljal naporne solo povezovalne vzpone.

Živel je v Dolini nad Tržičem na Šuštarjevi kmetiji. Kot otrok se je seznanil z gorami, ko je pasel živino skupaj z mamo Rozko na planinah Pungrat, Tegošče, Dolga njiva in Brsnina. Njegov rod je imel namreč v lasti planšarijo, na kateri je preživel 3-4 mesece v letu skupaj z materjo in staro materjo, ki sta se s planšarstvom ukvarjali celotno življenje. Vzdevek Ta črn je dobil zaradi svoje barve las in brkov že v času služenja vojaškega roka. 

Član Alpinističnega odseka Tržič je postal 1968 in istega leta opravil tudi prvi vzpon – po Kramarjevi smeri na Storžič. Naslednje plezalne izkušnje je s prijatelji nabiral v Paklenici, Dolomitih, Centralnih Alpah in Chamonixu. 1975 je s kranjskimi alpinisti osvojil pettisočak Elbrus. Na Kavkaz se je vrnil še enkrat, bil je v Pamirju, dvakrat je bil v Pakistanu, šestkrat v Nepalu in enkrat v Južni Ameriki. V tem času je preplezal vse tri zadnje probleme Alp (Grandes Jorasses, Eiger in Matterhorn), kar ga je uvrstilo med prve tri Jugoslovane, ki so preplezali vse tri vrhove. 

Filip Bence v francoskih Alpah leta 1982. Foto: Peter Podgornik.

Leta 1981 je bil prvič v Himalaji kot član zvezne odprave na Lhotse, ki jo je vodil Aleš Kunaver, 1985 je sledila odprava na Jalung Kang, 1987 je s kamniškimi alpinisti odšel na Lhotse Šar, naslednje leto pa na K2. 1989 je pristopil na svoj prvi osemtisočak Šiša Pangmo, v okviru te odprave pa pristopil na še neosvojeni sedemtisočak Nianang Ri (7071 metrov). Do smrti je opravil 4440 alpinističnih vzponov daljših od sto metrov, od tega 180 prvenstvenih smer. Več kot polovica je bila solo vzponov.

Bil je izjemen poznavalec severne stene Storžiča in sten v Julijskih Alpah tako pri nas kot onkraj meje, kjer je v stenah nad Belopeškimi jezeri (Mali Koritniški Mangart, Vevnica idr.) preplezal kar šestdeset prvenstvenih smeri. 
V gorah se ni udejstvoval zgolj kot alpinist, 1973 je namreč postal član Gorske reševalne službe, 1983 pa njen inštruktor. Petnajst let je bil tu tudi reševalec-letalec, a je značko po tragediji leta 1997 na Okrešlju vrnil (tedaj se je na usposabljanju v Turskem žlebu nad Okrešljem v Logarski dolini smrtno ponesrečilo pet reševalcev). 

V filmu Steber režiserja Matjaža Fištravca, ki govori o vzponu Jožeta Čopa in Pavle Jesih po Čopovem stebru je upodobil divjega lovca, Trentarja Ivana Berginca, ki velja za prvega, ki je preplezal Triglavsko severno steno. 

3. aprila 2009 se je smrtno ponesrečil v isti smeri, kjer je začel svojo alpinistično pot. V Kramarjevi smeri v Storžiču ga je zasul snežni plaz.

 

Peter Mikša

Naslovna fotografija: Filip Bence, Pavle Kozjek, Janez Jeglič in Janko Humar pod Jalung Kangu leta 1985. Foto: Tone Škarja.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.