Na današnji dan rojen Janez Jeglič – Johan

Objavljeno: 18. Maj 2016 - 18:40
Komentarji: 0 komentarjev

Na današnji dan rojena tudi Urban Golob (1970-2015) in Marjan Keršič (1920-2003).

Janez Jeglič – Johan (18. maj 1961 – 31. oktober 1997)

Janez Jeglič - Johan (1961) se je v alpinistično šolo AO domžale vpisal leta 1979 in že v prvem letu opravil 43 alpinističnih vzponov, leto kasneje pa kar 145. 2. novembra leta 1981 se je pod južno steno Kogla prvič navezal na vrv skupaj s Silvom Karom in rodila se je naveza, ki se je nato skoraj dvajset let obdržala v samem vrhu svetovnega alpinizma. V tretjem letu svoje plezalske kariere se je Johan odpravil v ZdA, kjer sta s Karom kot prva Slovenca preplezala smer IX. stopnje. Istega leta sta se pridružila vodilnemu slovenskemu plezalcu Frančku Knezu in skupaj so tvorili navezo treh mušketirjev, kot so jih imenovali. Pred odpravo na Fitz Roy (1983) je v enem letu preplezal kar 208 smeri, s Karom in Knezom pa v dveh dneh 19 prvenstvenih smeri. Sam pa je opravil redek povezovalni solo vzpon, ko je v severni steni Travnika v enem dnevu sam preplezal Varianto Aschenbrennerja, Zajedo, Hudeček-Juvan in Aschenbrennerja. S svoje prve odprave v Patagonijo se je Johan vrnil z drzno smerjo Hudičeva zajeda v vzhodni steni Fitz Roya, ki je v svetovni javnosti zbudila veliko zanimanja za moderni slovenski alpinizem. V Patagonijo se vrnil še v letih 1985, 1986, 1987 in 1988, ko je preplezal nove smeri v vzhodni steni Cerro Torreja, v jugovzhodni steni Torre eggerja in najbolj odbijajoči steni daleč okoli, v južni steni Cerro Torreja, v kateri sta s Silvom Karom svoje plezanje posnela tudi na filmski trak ter na festivalu gorniškega filma v Trentu osvojila tudi najvišje priznanje festivala Srebrni encijan.

Potem je opravil še ponovitve nekaterih zanimivih in zahtevnih smeri v zahodnih Alpah, kot je Rolling Stones v Grandes Jorasses, solo vzpon po Vodniški smeri v Matterhornu, udeležil se odprave na Jalung Kang itd. Nato je prišlo leto 1990, ki bi ga lahko imenovali kar Johanovo leto, saj še nobenemu alpinistu na svetu v obdobju enega leta ni uspelo opraviti prvenstvenega vzpona v tehnično skrajno zahtevni himalajski steni, ko sta s Karom v zadhodni steni Bagiratija III v alpskem slogu v šestih dneh preplezala ekstremno prvenstveno smer, prvo v tej steni, stopiti na everest in v kopni skali preplezati smer X. težavnostne stopnje Sonce v očeh, 8a+, in Gobo v Ospu.

Vir in fotografije: Mikša Peter, Urban Golob: Zgodovina slovenskega alpinizma. Ljubljana 2013; naslovna fotografija:
humar.com.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.