Zbor alpinistov 2016 v besedi in sliki

Objavljeno: 14. November 2016 - 16:48
Komentarji: 0 komentarjev

Letošnji Zbor alpinistov je potekal 8. oktobra 2016 v Domu v Kamniški Bistrici, v organizaciji alpinističnega odseka Ljubljana–Matica

Izhajajoč iz misli, da je zgodovina učiteljica življenja, je neprimernejši, ki bi lahko podal popotnico novopečenim alpinistkam in alpinistom, legenda slovenskega alpinizma, Rado Hočevar (AO Ljubljana-Matica). Njemu je tudi pripadla čast otvoritve uradnega dela prireditve. V uro trajajočem predavanju je Rado, ob pomoči povezovalca Matjaža Jerana in avtorskih arhivskih fotografij, prisotne popeljal v čas postavljanja prvega bivaka pod Skuto, svojih prvenstvenih osvajanj slovenskih in tujih sten ter vrhov, zaradi katerih je nemalokrat stal pred politično-administrativnimi ovirami, a se je tudi vsakič znal z njimi kosati. Občinstvo je navdušil z lucidnim spominom, humornimi anekdotami in še vedno gorečim duhom prvinskega alpinista ter srcem športnika, ki je sicer opustilo plezanje, a v svojem 89. letu še vedno sezonsko potisne pedala do zavidljivih 6.000 kilometrov in preživi 30 dni na belih strminah.

Predstavitev teh spoštljivih dosežkov in njegova vzhičenost nad razvojem sodobnega slovenskega alpinizma, sta pomenili odlično iztočnico k vrhuncu vsakoletnega zbora, podelitvi diplom in izkaznic novim članicam ter članom slovenske alpinistične srenje. Te sta podelila načelnik KA PZS, Miha Habjan in vodja usposabljanja pri KA PZS, Alen Marinovič. Najprej so na vrsto prišli novi alpinisti, nato pa še alpinistični inštruktorji. Poleg diplom (alpinisti) in izkaznic (alpinistični inštruktorji) so vsi prejeli tudi promocijsko majico KA PZS in pa »manjši spominek« matičarskega rablja Blaža. Navdušena publika je vsakega prejemnika pospremila z bučnim skandiranjem in aplavzom. 
Letošnji »naravni prirastek« v naših vrstah, izražen v številkah tako predstavlja 27 novih alpinistk in alpinistov. Bera novih alpinističnih inštruktorjev je podobna lanski, saj jih je 8 pokazalo zadovoljivo znanje, ki ga bodo v bodoče širili po slovenskih odsekih ali klubih.

Tokratna prireditev je imela tudi solidarnostni ton. Slovenske alpinistke in alpinisti so prepoznali in podprli pobudo Komisije za alpinizem po pomoči ponesrečenemu kolegu Dejanu Korenu - Deku in njegovi družini. Hvala vsem, Dejanu pa seveda vsi želimo čim hitrejše okrevanje.

V sklepnem, dokaj sproščenem delu prireditve so se predstavniki alpinističnih odsekov pomerili v zabavnem alpinističnem kvizu, ki sta ga pripravili in vodili Marinka in Ana (obe Matičarki). Zavidljiva nagrada je spodbudila ogorčen boj med številnimi skupinami, ki so se pomerila v znanju alpinistične zgodovine ter ostalega. Vrhunec kulturno-umetniškega programa je obeležila skupina San di Ego, ki je med drugim pokazala zavidljivo raven obvladovanja elektromagnetnih valovanj in pospešila utrip kardiovaskularnih enot poslušalcev.

Boris Mance, član organizacijske ekipe AO Ljubljana Matica

Vir: pzs.si.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.