Metanoia v Eigerju po petindvajsetih letih prvič ponovljena

Objavljeno: 9. Januar 2017 - 14:05
Komentarji: 0 komentarjev

Thomas Huber je na svoji strani sporočil novico, da je skupaj s soplezalcema  Stephanom Siegristom in Rogerjem Schaelijem preplezal Metanoio v severni steni Eigerja.

Vzpon, ki je šele prva ponovitev smeri, ki jo je v solovzponu leta 1991 preplezal Jeff Lowe, jim je uspel zadnje dni leta 2016, težave v tej 1800 metrov dolgi smeri pa so po sodobnih plezalnih smernicah ocenili na VII, M6, A4.

Jeff Lowe je ena izmed legend ne samo ameriškega temveč tudi svetovnega alpinizma, ki je svoje sledi pustil povsod, še najbolj pa v stenah Severne Amerike, Alp in Himalaje. Poleg drznih prvenstvenih smeri v strmih stenah na alpski način in menda več kot 1000 prvenstvenim vzponom, je bil ameriški pionir dry-toolinga.

Med drugim je prvi preplezal legendarno smer Octopussy (prvo smer z oceno M8) pri Vailu v Koloradu, najbolj pa je je odmeval prav njegov solovzpon v severni steni Eigerja, kjer je pozimi leta 1991 preplezal pravo diretissimo, ki jo je imenoval Metanoia. Težave je ocenil do A5 in kljub večim poskusom je do konca leta 2016 ostala neponovljena. Za vzpon je Lowe takrat potreboval 9 dni. 

Deset let kasneje je Lowe zelo zbolel in je danes priklenjen na invalidski voziček. O njegovi izjemni življenjski zgodbi, kjer »glavno vlogo igra« prav vzpon v Eigerju, so posneli tudi film (Metanoia).

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.