Ama Dablam, Izsanjane sanje

Objavljeno: 21. Februar 2017 - 11:37
Komentarji: 0 komentarjev

Film o vzponu Vanje Furlana in Tomaža Humarja preko SV stene Ama Dablama – vzponu za zlati cepin

4. maja 1996 sta Tomaž Humar in Vanja Furlan preplezala zelo strmo severozahodno steno Ama Dablama, za kar sta prejela tudi zlati cepin. Furlan žal posthumno, ker se je v severni steni Mojstrovke med opravljanjem izpitne ture za gorskega vodnika pri plezanju Kovinarske smeri avgusta istega leta ponesrečil.

Ama Dablam (6812 m) leži v pogorju Khumbu Himal v Nepalu in je zaradi značilne oblike in lege med najbolj znanimi in obiskanimi gorami v Himalaji. Osrednji del stene je bil kljub večim poskusom do vzpona Humarja in Furlana nepreplezan in zelo zaželjen cilj mnogih plezalcev. Nastala je Spominska smer Staneta Belaka – Šraufa (VI / 6 -, 90° / 70°, v skali V, A2+, 1650 m). Plezala sta od 30. 4. do 5. 5. 1996.

V lanskem letu je o tem vzponu pod režisersko taktirko Igorja Vrtačnika nastal osemdeset minutni film Ama Dablam, Izsanjane sanje. Film temelji na spominih Zvonka Požgaja, ki je vzpon naveze Furlan-Humar spremljal iz baznega tabora.

Film o izginjanju in času, umrljivosti in spominu ter veri v svobodo, moč, lepoto in večnost človeškega duha bo predvajan tudi na letošnjem 11. festivalu gorniškega filma. Na sporedu bo v sredo ob 18:00, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.