Tulove grede - spletni plezalni vodnik

Objavljeno: 21. Marec 2018 - 15:27
Komentarji: 0 komentarjev

Tulove grede (1120 m) so skalni masiv v grebenu Velebita vzhodno od prelaza Mali Alan. Na jugozahodno stran pada do 300 metrov visoko ostenje, ki ga oblikuje monolitna in od vode razbrazdana čvrsta apnenčasta kamnina. Na severni strani je stena neizrazita in jo sestavlja več stolpov. Bližina znamenite Paklenice je razlog, da so bile plezalno opažene že pred desetletji. Prve smeri datirajo že v šestdeseta leta.

Danes je v tamkajšnjih stenah 61 smeri težav od II. do VIII. stopnje.

Posebni čar masivu dajejo zanimive skalne oblike glavne stene in nekateri bljižnji stolpi, ki so burili domišljijo prvim obiskovalcem. Tukaj so snemali tudi filme o indijanskem poglavarju Winetuju, po knjižni predlogi Karla Maja, ki je razvnemal domišljijo generaciji petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Tone Golnar se je že sredi osemdesetih let odločil, da bo za to območje v samozaložbi izdal plezalni vodnik, saj se je nabralo dovolj smeri. Podatke je zbiral še kasneje, saj se je tam plezalo do začetka devetdesetih. Potem se je zgodilo nepredstavljivo - vojna. Nekdanji sosedje so postali najhujši sovražniki. Tulove grede so bile nekaj časa mejno območje, ki je ločevalo dva naroda v eni državi. Na tem območju so potekali tudi boji, predvsem obstreljevanja, ob umiku pa je za srbsko vojsko ostalo tudi nekaj protipehotnih min. 

Do danes je območje že dobro očiščeno protipehotnih min, še posebej na območju normalnega pristopa na vrh. Z južne strani pa predstavljajo problem neeksplodirani minometni projektili, ki so padli v položne in travnate predele stene.

Ker so nekateri alpinisti in plezalci v zadnjih letih nekajkrat obiskali območje in tam ponovno plezali, se je Golnar odločil, da objavi podatke o tem, kaj je bilo že preplezano in kaj ne. Odločil se je za pripravo brezplačnega in vsem dostopnega spletnega vodnika. Vodnik ni povabilo k plezanju na tem območju, ampak le temeljna informacija o tukajšnjem alpinističnem dogajanju. Pričakuje, da bo tudi z vašo pomočjo zbral še kakšne podatke, predvsem pa, da se bo tako lahko sproti opozarjalo na nevarne predele.

Plezalni vodnik >>>

Najprimernejši čas za obisk Tulovih gred je od zgodnje pomladi, ko je cesta že prevozna do pozne jeseni.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.