Jalung Kang in Borut Bergant

Objavljeno: 23. April 2020 - 12:54
Komentarji: 0 komentarjev

35 let od uspeha in tragedije.

Leta 1985 je PZS organizirala himalajsko odpravo na Jalung Kang (8505 m), zahodni vrh Kangčendzenge. Moštvo so sestavljali: Tone Škarja (vodja), Filip Bence, Borut Bergant, Tomo Česen, Janko Humar, Tomaž Jamnik, Janez Jeglič, Silvo Karo, Franček Knez, Pavle Kozjek, Marjan Kregar, Peter Podgornik, Slavko Svetičič, Damijan Meško, Braco Zavrnik.

Na vrh sta 22. aprila po prvenstveni smeri priplezala Tomo Česen in Borut Bergant, ki je plezal brez dodatnega kisika. To je bil prvi pristop na vrh s severa. Bergant se je pri sestopu ponesrečil in postal tretja slovenska smrtna žrtev v Himalaji za Dragom Bregarjem (Gašerbrum 1, 1977) in Nejcem Zaplotnikom (Manaslu, 1983).

jalung-kang bergant 1-friko.siBorut Bergant – Čita (rojen 1954) se je začel aktivno ukvarjati z alpinizmom leta 1970 v okviru Alpinističnega odseka Tržič. V Alpah in drugod je opravil preko 450 vzponov in bil prvi alpinist iz nekdanje Jugoslavije, ki je preplezal tri velike probleme Alp (Eiger, Matterhorn in Grandes Jorasses). Na prvi odpravi je bil leta 1975 in sicer v Kavkaz, nato čez dve leti na Gašerbrum 1, sledil je Everest (1979), kjer je dosegel višino 8000 m, Lotse(1981), Anapurna (1983) in Jalung Kang, kjer se je ob sestopu smrtno ponesrečil. Leta 1978 sta skupaj z Iztokom Tomazinom v Slovenijo iz sten ZDA prinesla zamisel o prostem plezanju. V ZDA sta tega leta na povabilo American Alpine Cluba štirideset dni plezala z najboljšimi ameriškimi prostimi plezalci v plezalskih območjih Wyominga, Colorada in Južne Dakote. Opravila sta šestintrideset zahtevnih vzponov, med njimi tudi šest prvenstvenih, in kot prva Slovenca prosto preplezala smeri VII. in VIII. težavnostne stopnje. Za svoje alpinistične dosežke je bil Bergant nagrajen tudi z nazivom zaslužni športnik Jugoslavije.

Naslovna fotografija: arhiv Peter Podgornik.

Fotografija na desni: Borut Bergant pri sestopu iz vrha Jalung Kanga. Arhiv Tomo Česen.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.