Mladinke do dveh srebrnih in ene bronaste medalje na SP v Moskvi!

Objavljeno: 13. Avgust 2018 - 15:46
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Yamaliev Timur in Anže Štremfelj

Slovenska mladinska reprezentanca je odlično začela mladinsko svetovno prvenstvo v športnem plezanju, saj sta mladinka Urška Repušič in kadetinja Lučka Rakovec postali mladinski svetovni podprvakinji v balvanskem plezanju, uspeh je s tretjim mestom dopolnila mladinka Vita Lukan.

V Moskvi se je 9. avgusta začelo mladinsko svetovno prvenstvo v športnem plezanju, na katerem se vse do 16. avgusta v težavnostnem, balvanskem in hitrostnem plezanju meri 669 mladih plezalcev iz 43 držav, tudi trinajst članov slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Anžeta Štremflja in trenerja Domna Švaba. Prvenstvo je odprlo tekmovanje v balvanih, kjer se je Slovenija veselila treh odličij.

V najstarejši kategoriji, med mladinkami, je z drugim mestom na mladinskem svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju 11. avgusta uspeh kariere dosegla Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak), ki je morala v Moskvi premoč priznati le Britanki Hannah Slaney. "Konkurenca je bila zelo močna, še posebej smo letos Slovenke v izjemni formi in tekmice same sabi, seveda poleg ostalih, ki prav tako trdo trenirajo. Za ta rezultat je bilo treba dati vse od sebe, ne le fizično, veliko vlogo je odigrala tudi psihična pripravljenost. Začela sem malo slabše, a sem se osredotočila in ostala zbrana vse do konca, ker po izkušnjah sodeč odloča vsaka malenkost, nič ni zagotovljeno do konca tekme. Edina sem splezala zadnji balvan in si zagotovila naslov podprvakinje. Bila sem res čustveno izčrpana in navdušena," je vtise strnila 18-letna plezalka iz Rač, tudi skupna zmagovalka mladinskega evropskega pokala 2018 v balvanih.

Njen uspeh je dopolnila Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki je na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma kot kadetinja osvojila srebrno medaljo, letos pa med mladinkami stopila na tretjo balvansko stopničko. "Po kvalifikacijah in polfinalu sem bila vesela, ker sem dobro odplezala in suvereno vodila, veselila sem se finala in želela pokazati najboljše plezanje, kar mi je uspevalo, saj sem do zadnjega balvana preplezala vse tri, zadnji pa se mi je že na ogledu zdel najtežji. Zadovoljna sem s tretjim mestom in vesela, da sva na stopničkah stali skupaj z Urško," je bila zadovoljna 17-letna Radovljičanka, ki že nestrpno pričakuje svetovno preizkušnjo v težavnosti - nič nenavadnega, saj je v tej disciplini lani osvojila naslov mladinske evropske prvakinje, predlani pa bila na svetovnem prvenstvu tretja. Med najboljšo deseterico sta bili tudi Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) na 7. in Mia Krampl (AO PD Kranj) na 9. mestu, med mladinci se je Matic Kotar (ŠD Proteus) uvrstil na 27. mesto.

Za tretjo slovensko balvansko medaljo je 12. avgusta poskrbela Lučka Rakovec (ŠD Proteus), ki je mladinska svetovna prvakinja postala v kadetski konkurenci, kjer so postavljavci smeri dodobra začinili finalne balvane. "To je bil moj prvi finale na svetovnem prvenstvu, zato sem še toliko bolj vesela tudi prve medalje. V finalu so bili naši balvani zelo težki, splezala sem le enega, imela pa vse cone, kar je zadostovalo za drugo mesto. Ker sem bolj osredotočena na težavnost, medalje nisem pričakovala, in bila zelo vesela že finala, kjer sem si želela le čim bolje odplezati," je povedala 17-letna Ljubljančanka, letos druga v skupnem seštevku mladinskega evropskega pokala v težavnosti. Rakovčeva bo skupaj z Lukanovo oktobra Slovenijo zastopala na mladinskih olimpijskih igrah v športnem plezanju v Buenos Airesu. V Moskvi je zmagala Italijanka Laura Rogora, tretja je bila Japonka Futaba Ito. Med kadeti je Žiga Zajc (PS Ascendo) osvojil 11. in Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) 27. mesto.

"Navdušen sem nad začetkom mladinskega svetovnega prvenstva in upam, da bomo tudi nadaljevali tako. Letos smo dosegli zelo dobre rezultate že v evropskem pokalu, zato smo računali tudi na uspešne nastope na svetovnem prvenstvu, čeprav tu tekmujejo tudi tekmovalci z drugih celin in je težko prej predvideti, kako močna bo konkurenca," je dejal selektor slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju Anže Štremfelj.

Vir: Planinska zveza Slovenije, Manca Čujež

Naslovvna fotografija: Yamaliev Timur in Anže Štremfelj

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.