Natalija Gros: Sodobni trendi priprave športnih plezalcev

Objavljeno: 13. Julij 2016 - 12:27
Komentarji: 0 komentarjev

Na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani je z omenjeno temo diplomirala nekdanja vrhunska športna plezalka Natalija Gros.

V nalogi predstavlja značilnosti sodobnega športnega plezanja in podrobno opiše nekatera sredstva telesne (kondicijske) in psihične priprave športnih plezalcev, kot so: joga, tehnike sprostitve, fitnes (vključno z drogom), vaje z elastičnimi trakovi, kampus deska, deska za prste (fingerboard), sistemska stena, deska z zatiči (pegboard), gimnastični krogi, viseči trakovi in bioenergijske vaje.

Besedilo je obogateno z izkušnjami same avtorice ter članov in trenerjev slovenskih reprezentanc, še posebej Aleša Jensterleta, s katerim je avtorica opravila tudi obsežen intervju. Sredstva so predstavljena s konkretnimi vajami, namenjenimi plezalcem in obogatena s kvalitetnimi barvnimi fotografijami.

Naloga je v polnem besedilu dostopna v Cobiss na tem naslovu.

Foto: Lukasz Warzecha.

Natalija Gros (letnik 1984) je ena najuspešnejših slovenskih športnih plezalk. Bila je svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju v vseh treh mladinskih kategorijah (1999, 2000 in 2002), zmagovalka svetovnega pokala v kombinaciji (2007), evropska članska prvakinja v balvanskem plezanju (2008) in podprvakinja v težavnostnem plezanju (2004). V skali je z rdečo piko (kot prva Slovenka) preplezala smer z oceno 8c+ (Histerija, Mišja peč) in na pogled plezala do 8a+ (Happy mix, Skedenj). Je soavtorica knjige Z glavo in srcem do vrha ter glavna nastopajoča v nagrajenem dokumentarnem filmu Chalk & Chocolate (Magnezija in čokolada). Film je posnel njen pokojni mož, Jure Breceljnik, ki mu tudi posveča svojo diplomsko nalogo.

Naslovna fotografija: Natalija Gros v smeri Histerija, 8c+. Foto: Urban Golob.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.