The Castle - najbolj eko plezalni center

Objavljeno: 9. Marec 2016 - 06:24
Komentarji: 0 komentarjev

Plezalci imajo sredi Londona pravo eko komuno z vrtom.

Plezalni center The Castle v Londonu, ki je lansko jesen praznoval že svojo dvajseto obletnico, marsikoga navduši zaradi arhitekture. Nahaja se namreč v zgradbi, ki je resnično videti kot grad in izvira iz leta 1855 - dejansko je bila stavba velika strojnica z vodnimi črpalkami, ki so po težavah s kolero skrbele za čisto vodo v Londonu, a ker se jim v mestu ni zdelo primerno postavti neke "grde" industrijske zgradbe, so pač naredili stavbo v grajskem stilu. Po tem, ko je bila stavba prazna in neuporabna kar nekaj desetletij, so jo lokalni aktivisti rešili pred rušenjem, leta 1995 pa je v njej odprl vrata plezalni center. Ta velja danes za najbolj ekološki plezalni center na vsem svetu in je zagotovo lahko marsikomu za zgled.

Plezalni center The Castle ima jasna etična pravila, ki izvirajo iz želje po ohranjanju okolja, leta 2009 pa so si zadali svoje prve okoljske cilje. Doslej še niso dosegli vseh, a se po najboljših močeh trudijo biti ekološki, kar vpliva na vsako njihovo odločitev - celo na nakup pisal za recepcijo. V svoji plezalni trgovini tako nudijo samo oblačila z okoljskim certifikatom Blue Sign, prodajajo vrvi iz recikliranih materialov ter zgolj plezalne čevlje narejene v EU, da ni potrebna dostava preko oceana z letali. Sama stavba ima sistem za recikliranje odpadnih voda iz umivalnikov in prh, pripravljeno imajo solarno ogrevanje vode, zdaj pa na strehi zbirajo že podatke o vetru, saj jih zanima, ali bi ta lahko zagotavljal del energije.

Kljub temu, da gre skozi plezalni center tudi 500 ljudi dnevno, imajo klasičnih odpadkov vsak teden komaj za en navaden gospodinjski zabojnik - ker tudi obiskovalci pridno reciklirajo, sicer pa ima center povsem svoj sistem kompostiranja. Kje in kako? Pravzaprav ima The Castle kar svoj vrt. Dvorišče, ki ga je preraščal plevel, so spremenili v pravi vrt, kjer na organski način pridelajo na kilograme pridelkov, ki jih uporablja njihov bistro. Gojijo sadje, zelenjavo in zelišča, zato je vrt pravi mestni raj za živali. Tudi svoje čebelnjake imajo! Kar se ne porabi v bistroju, se uporabi za naravno kozmetiko - mazila za roke, balzam za ustnice. Vrt zalivajo z reciklirano vodo iz centra, in kar gre iz vrta v bistro, gre v manjši meri tudi nazaj - vsi odpadki se spremenijo v kompost.

The Castle spodbuja uporabnike, da pridejo do njih s kolesom, zato imajo več kot sto mest za hrambo koles, prav tako pa tudi svoje zaposlene spodbujajo k eko transportu. Kadar želijo ti na dopust v sončna plezališča, jim dodajo dodaten "eko dan" dopusta. Zakaj je potreben? Da lahko do plezališča nekje daleč odpotujejo z vlakom, ne pa z letalom.

Kje pa se eko pristop ne obnese? Težava so oprimki. Oprema celotne dvorane z lesenimi oprimki enostavno ni mogoča, klasični oprimki pa so iz precejšne "gnusobe", kar se tiče okolja.

Se vam zdi eko pristop k plezanju v dvoranah zanimiv? The Castle z njihovim čudovitim vrtom vred ter samo zgodovino stavbe si lahko ogledate tudi v predstavitvenem filmu, ki je nastal ob njihovi 20. obletnici - in se prepričate, da se s pravo filozofijo vodstva lahko vsako podjetje prelevi v etično in ekološko.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.