Novi obrazi v žiriji na 11. filmskem gorniškem festivalu

Objavljeno: 20. Februar 2017 - 10:49
Komentarji: 0 komentarjev

Širna Slovenija je danes pripravljena na začetek že 11. filmskega gorniškega festivala, ki se bo odvijal na štirih različnih lokacijah po Sloveniji. Pripravljena pa je tudi žirija, ki bo pod drobnogled vzela vse prijavljene filme.

V letošnjem letu je v tekmovalnem programu 43 filmov z vsega sveta, številni že nagrajeni na tovrstnih festivalih v tujini. Vabljeni v Cankarjev dom v Ljubljani, Mestno kino Domžale, Mestno kino Metropol v Celju, Kulturni dom Nova Gorica in Slovenski planinski muzej v Mojstrani, kjer si boste lahko ogledali filme in stiskali pesti za svoje favorite.

Spoznajmo tričlansko žirijo, ki bo letos ocenjevala filme, uvrščene v tekmovalni program in podelila nagrade za najboljše:

Martina Čufar Potard

V Chamonix preseljena Mojstrančanka, pleza že 28 let. Po končani tekmovalni karieri, med katero je bila tudi svetovna prvakinja v težavnosti, se je popolnoma posvetila skalnemu plezanju – ne samo športnemu, tudi tradicionalnemu plezanju in velikim stenam. Kljub temu da je mama dveh nadobudnežev, je plezalna strast ni zapustila. Pred kratkim je preplezala svojo drugo smer, ocenjeno z 8c. Kadar ne pleza, redno spremlja dogajanje na plezalni sceni, tako v skali kot na tekmovanjih, tudi kot publicistka, prevajalka in predavateljica. O njej je bilo posnetih nekaj kratkih filmov, obiskala je tudi več festivalov gorniškega filma (Zakopane, Ax les Thermes, Chamonix).

Aleša Valič

Urednica in scenaristka v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija. Velik del svojega poklicnega delovanja posveča ustvarjanju izobraževalnih in dokumentarnih oddaj in filmov predvsem s področja naravovarstva, naravoslovja in etnologije. Med njimi je tudi serija o slovenskih Alpah in slovenskih naravnih parkih. Kot urednica programa je posebno pozornost namenjala tako lastni televizijski kakor tudi neodvisni slovenski produkciji filmov z najširšo gorniško vsebino in izboru tujih filmov tega žanra. Več let že sodeluje v okviru Festivala gorniškega filma v žiriji za podelitev nagrade Televizije Slovenija. Je diplomirana etnologinja in slovenistka ter se že dolgo posveča tudi slovenskemu jeziku v javni rabi, prosti čas pa najraje namenja naravi, veslanju in fotografiji.

Marco Ribetti

Namestnik direktorja Narodnega muzeja gora (Museo nazionale della montagna) iz Torina, kjer je kurator zgodovinske kinoteke in videoteke. V dvajsetih letih je raziskal in izvedel skoraj 150 samostojnih razstav, posvečenih vsem vidikom gorske kulture, od alpinizma do raziskovalnih odprav. Na to temo je v Italiji in tujini postavil številne razstave. V sklopu zgodovinske kinoteke in videoteke te pomembne državne ustanove se ukvarja z zbiranjem, arhiviranjem in upravljanjem filmskih posnetkov.
S prispevki o filmih in kinematografiji Alp in drugih svetovnih gorstev sodeluje z mnogo revijami, posvečenimi goram in alpinizmu.
Sodeluje s področnimi festivali in se redno udeležuje srečanj Mednarodne zveze gorniškega fima, združenja, ki gorniški film promovira v svetu in ki jo je leta 2000 soustanovil prav torinski muzej.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.