5 filmov, ki jih ne gre spregledati na 11. filmskem gorniškem festivalu

Objavljeno: 15. Februar 2017 - 11:13
Komentarji: 0 komentarjev

Med 20. in 26. februarjem 2017 bo na ogled 44 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi. Vse pustolovske duše, zaljubljene v navpičnico, naravo in svobodo zagotovo že nestrpno pričakujete 11. filmski gorniški festival.

Mi pa smo za vas pripravili po uredniškem izboru pet filmov, ki se jih splača ogledati. Večina teh filmov je v sklopu še z nekaterimi drugimi filmi, ravno tako zanimivimi za ogled.

Šerpa – Spor na Everestu

20. februarja bo v Cankarjevem domu na ogled težko pričakovani celovečerni film Šerpa – Spor na Everestu. Spomnite se leta 2013, ko so mediji poročali o šokantnem prepiru med evropskimi plezalci in jeznimi šerpami. Ustvarjalci filma so želeli raziskati vzroke tega spora, med snemanjem pa jih je presenetila največja tragedija na Everestu, v kateri je pod ledenim plazom umrlo šestnajst šerp.

 

Prečkanje Islandije

Jerome Josserand, eden najboljših kajtarjev na svetu, je s pokojnim režiserjem Juretom Breceljnikom že leta 2010 obiskal Islandijo, kjer so ga njene naravne lepote in fantastični pogoji za kajtanje popolnoma prevzeli. Odločil se je, da se vrne in prečka otok od severa do juga. Nič takega, bi rekli nekateri. Ampak kaj, če bi to naredil le s kajtom, močjo vetra in to v samo enem dnevu? Marca 2011 se loti izziva svojega življenja, pri katerem mora premagati pot, dolgo več kot 200 kilometrov.

Največji strah in trepet so močan veter, ki lahko preseže tudi 150 km/h, in labilni vremenski pogoji, v katerih temperatura pade krepko pod ničlo, tudi do –30 stopinj Celzija. Mu bo v divjih islandskih razmerah uspelo uresničiti dolgoletne sanje?

V tem sklopu si boste lahko ogledali še film Prva makedonska transverzala.

 

Langtang

Aprila 2015 se je alpinist in ultratekač Kilian Jornet pripravljal na odpravo na Everest, a dva dni pred odhodom je Nepal stresel uničujoč potres. Svoje cilje je postavil na stran in skupaj z ekipo so se odpravili v njim tako ljubo dolino Langtang, da bi pomagali ljudem v stiski.

V tem sklopu si boste lahko ogledali še film Cape Wrath Ultra.

 

Seznam

Mladi 26-letni smučarski as Jérémie Heitz, član ekipe Mammut Pro Team si zada zahteven življenjski izziv. Izziv, ki ni bil še nikoli viden. Želi si presmučati petnajst alpskih najbolj spektakularnih štiritisočakov in to v samo dveh sezonah. Jérémie izhaja iz osebnega seznam spustov, ki jih želi prikazati kot nekaj velikega in postaviti nov mejnik alpinističnega smučanja in freerida. Za uspeh pa bosta potrebni izjemna fizična pripravljenost in neomajna vztrajnost.

V tem sklopu si boste lahko ogledali še film Monte Sarmiento.

 

Dodova sreča

Se spomnite zasedbo filma Asgard Jamming, ki je pred nekaj leti na 4. festivalu gorniškega filma prejel nagrado za najboljši plezalni film in nagrado občinstva? Sedaj se vračajo na platna z novo noro jadralno avanturo po arktičnem krogu na krovu Dodove sreče. Spakirajte piščal, kajti Sean Villanueva O’Driscoll, Ben Ditto ter brata Nico in Olivier Favresse vas vabijo na nepozabno glasbeno popotovanje po odprtih morjih in nepreplezanih stenah.

V tem sklopu si boste lahko ogledali še filme Vse poti vodijo na Škotsko, Fanta v Bugabujih,
in Pesem za jutri.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.