Usodni Mazeno greben na Nanga Parbat

Objavljeno: 14. Julij 2017 - 14:15
Komentarji: 0 komentarjev

Eden večjih in domevnejšiih, predvsem pa drznejših ciljev letošnjega leta v Himalaji je bil načrtu Španca (Baska) Alberta Zeraina in Argentinca Mariana Galvana, katerih želja je bila preplezati famozni Mazeno greben na Nanga Parbat. 

Mazeno greben sta prva in edina preplezala Britanca Sandy Allan (ob vzponu star 55 let) in Rick Allen (ob vzponu star 57 let) leta 2012, njun vzpon velja za enega največjih himalajskih podvigov vseh časov. V času vzpona je bil Mazeno najbolj vroč alpinistični problem v gorah višjih od 8000 metrov. Prva plezalca sta za uspešno prečenje 11 kilometrskega grebena, vzpon na vrh ter povratek v bazo potrebovala neverjetnih 18 dni neprekinjenega plezanja v glavnem nad 7000 metrov višine.

Zerain in Galvan sta se iz baznega tabora na goro odpravila 19. junija z zalogo hrane za sedem dni. Zadnje sporočilo izkušenih plezalcev (prvi z desetimi osvojenimi osemtisočaki, drugi s sedmimi, vse brez dodatnega kisika) je iz gore prišlo 23. junija. Bila naj bi na višini 6000 metrov.

Ker se čakajočim v baznem taboru v naslednjih dneh nista nič več javila, je 26. junija stekla iskalna akcija. 28. junija je na greben poletel helikopter. Reševalci so natančno preiskali območje, na katerem so zaznali zadnji signal Zerainovega sledilnika GPS (na 6300 metrih nadmorske višine) in videli le še plazovino.

Vir in fotografije: altitudepakistan

 

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.