Severna grapa (Rdeča megla) v Škrlatici

Objavljeno: 21. December 2016 - 20:56
Komentarji: 0 komentarjev

V nedeljo sta Klemen Gerbec in Matej Arh (oba AO Kranj) spet obiskala Škrlatico. Tam sta imela ogledano eno linijo, za katero sta malo sumila, da bi lahko bila še nepreplezana.

Linija poteka po največji grapi v steni, lepo vidni od bivaka, med smerjo Staneta Šmuca na levi, in Desnim razom. Grapa ju je ves čas zaposlovala z zanimivimi skoki, od katerih je najtežji zadnji pred veliko rampo, po kateri se nato pleza še tri raztežaje v zmerni naklonini vendar s ponekod zelo tankim snegom/ledom. Smer se nato pridruži Kugyjevi dva raztežaja pod vrhom hriba. V drugem raztežaju sva našla star impro klin, enega sta pustila v detajlu in enega na zadnjem štantu. Smer je resna, varovanje ves čas dobro, plezanje uživaško. Linijo sta poimenovala Severna grapa, ocenila pa IV/4+, M5+ (600m, 8h).

Izkazalo pa se je, da sta omenjeno smer septembra leta 1969 preplezala Milan Filej in Alojz Novak in jo poimenovala Rdeča megla. Gerbec in Arh sta tako opravila verjetno prvo zimsko ponovitev?

Vir in fotografije: Klemen Gerbec.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.