Roman Benet in Nives Meroi na vrhu Anapurne!

Objavljeno: 11. Maj 2017 - 09:33
Komentarji: 0 komentarjev

Roman Benet in Nives Meroi sta pristopila na vrh njunega zadnjega, 14. osemtisočaka!

Danes zjutraj je iz Himalaje prišla odlična novica, da je Roman Benet, zamejski Slovenec iz Trbiža, skupaj z zakonsko partnerko Italijanko Nives Meroi in špancema Alberto Zerain ter Jonatan Garcia, pristopil na vrh Anapurne in s tem osvojil njegov zadnji 14. osemtisočak. Lani smo že pisali o vzponu osvojenega Makaluja, pred tremi leti pa o njegovem 12. osemtisočaku, na Kangčendzengi.
 

Prvi Slovenec z osvojenimi vsemi osemtisočaki

Z vzponom na Anapurno se je Roman Benet vpisal tudi v zgodovino slovenskega alpinizma kot prvi Slovenec z osvojenimi vsemi osemtisočaki. Na vse osemtisočake se je povzpel brez uporabe dodatnega kisika, na večino pa v majhnih, dvo-do tričlanskih odpravah brez višinskih nosačev. Po vsej verjetnosti pa sta tudi z Nives Meroi prva zakonska partnerja na svetu, ki sta skupaj osvojila vse osemtisočake.

Čestitamo in želimo varen povratek!

Smer vzpona na Annapurno Roman Benet in Nives Meroi
Smer vzpona na Anapurno I
 

Audio in video posnetek Alberta Zeraina z vrha Anapurne

 

V dvajsetih letih preplezala vse osemtisočake

Zakonca Roman in Nives sta preplezala vseh 14 najvišjih vrhov sveta v zaporedju: Annapurna (2017), Makalu (2016), Kangčendzenga (2014), Manaslu (2008), Mount Everest (2007), Dhaulagiri (2006), K2 (2006), Lhotse (2004), Gasherbrum 1 (2003), Gasherbrum 2 (2003), Broad Peak (2003), Cho Oyu (2003), Shisha Pangma (1999) in Nanga Parbat (1998). 
 

Prva na vrhu Anapurne sta bila Francoza

Naj omenimo še, da je prvi vzpon na Anapurno I (8.091 m), deseto najvišjo goro na svetu, ki leži na nepalski strani Himalaje, opravila francoska naveza Maurice Herzog in Louis Lachenal 3. junija 1950. Prvi zimski vzpon pa sta opravila Jerzy Kukuczka in Artur Hajzer 3. februarja 1987.
 

"Steber" v knjigi Zgodovine slovenskega alpinizma

Benetu sva z Urbanom Golobom že leta 2013, kot Slovencu z največ osemtisočaki v monografiji Zgodovina slovenskega alpinizma odmerila tudi svoj del kot ti. stebru. V knjigi je zapisano: Roman Benet (1962), alpinist iz Kanalske doline, organizacijsko bolj pripada italijanskim alpinističnim krogom, toda dejstvo, da je Slovenec, ki je s svojimi vzponi pustil velik pečat v Julijcih in plezal tudi z našimi alpinisti ter da je odličen Himalajec, je seveda dovolj velik razlog, da ga omenjamo.

Že dolga leta pleza skupaj z italijansko plezalko Nives Meroi. Posebej sta se posvetila lednemu in kombiniranemu plezanju ter preplezala nekaj zahtevnih smeri okoli Mont Blanca, npr. Centralni steber v Freneyih, Hyper Couloir v Brouillardu, greben Innominata itd. Njuna himalajska pot se je začela 1994, ko sta se udeležila odprave na K2 po severnem razu, kjer sicer niso dosegli vrha, toda Roman je spoznal, da mu plezanje na najvišjih gorah sveta zelo leži.

Romanov prvi osemtisočak je bil Nanga Parbat, naslednje leto sta sledila Šiša Pangma in Čo Oju. Eden njihovih najlepših podvigov je bila trilogija iz leta 2003, ko sta z Nives skupaj v vsega 20 dneh priplezala na vrhove Broad Peaka, Gašebruma 1 in 2. Leta 2004 je stal na vrhu Lotseja, leta 2006 na Daulagiriju in K2, leta 2007 na Everestu in 2008 na Manasluju. Tudi leto 2009 se je začelo zares dobro, a je na odpravi na Kangčendzengo hudo zbolel in naslednja tri leta večinoma preživel v bolnišnicah in prestal dve presaditvi kostnega mozga. Se je pa vse 'uštimalo' in že leta 2012 jima je le malo zmanjkalo, da bi z Nives stopila še na vrh Kangčendzenge.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.