Poskus vzpona na Anapurno III po JV grebenu - VIDEO

Objavljeno: 19. November 2016 - 21:39
Komentarji: 0 komentarjev

Avstrijska že utečena plezalska naveza Alex Blümel-Hansjörg Auer je spomladi tega leta združila moči s sonarodnjakom Davidom Lamo v poskusu vzpona na Anapurno III (7555m) po jugovzhodnem grebenu.

Avstrijski “Dream team” se je tako lotil še nepreplezanega grebena, enega najbolj mikavnih alpinističnih ciljev v Himalaji, ki je do sedaj zavrnil že šest močnih odprav. 

Linija ostaja nepreplezana tudi v času tega pisanja kar pomeni, da Lama, Auer in Blümel v svoji nameri niso uspeli. Avstrijci so se pet dni borili v smeri nato pa zaradi velikih težav in nemogočih vremenskih in snežnih razmer sestopili in zadevo preložili na naslednje leto.

Naj omenimo, da je Anapurna III tudi močno povezana s slovenskimi plezalci.

V njenem južnem grebenu so večkrat poskušali Mariborčani in prišli do višine 7000 metrov (Beno Dolinšek leta 1994; na sestopu se je smrtno ponesrečil) oz. 6800 metrov (Boris Strmšek in Tadej Zorman leta 2000).

Vir: rockandice.com, wspinanie.pl in arhiv friko.si.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.