Planinska zveza Slovenije podelila priznanja najboljšim v letu 2017

Objavljeno: 31. Januar 2018 - 22:56
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Irena Mušič Habjan / PZS

Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2017.

Alpinista leta sta Nastja Davidova in Aleš Česen, najuspešnejša športna plezalca Janja Garnbret in Domen Škofic. Prejemnika priznanja za življenjsko delo v alpinizmu pa sta Rado Kočevar in France Zupan. Za najuspešnejšega lednega plezalca je bil izbran Janez Svoljšak, naziv najuspešnejšega turnega smučarja v letu 2017 pa je prejel Nejc Kuhar.

Posebno nagrado, zlati častni znak PZS sta prejela Nives Meroi in Roman Benet, ki se lahko pohvalita kot prvi par s preplezanimi vsemi štirinajstimi osemtisočaki v alpskem slogu.

Alpinistka preteklega leta je Nastja Davidova (AO PD Ljubljana-Matica), ki je sezono vsestranskega plezanja kronala z uspešno odpravo v Kirgiziji, kjer je z Ivo Božić opravila prvo žensko prosto ponovitev slavne smeri Perestroika crack. Alpinist leta 2017 Česen (Alpski gorniški klub) je lani plezal na odpravah v Kanadi, Indiji, ZDA in Maroku, njegov največji dosežek pa je bil vzpon po zahtevni prvenstveni smeri Vse ali nič na himalajski šesttisočak Arjuna. Tega je opravil z Urbanom Novakom in Markom Prezljem (oba AO PD Kamnik), ki sta prejela priznanje za posebne dosežke v alpinizmu. Najperspektivnejši alpinist v preteklem letu je Žiga Oražem (AO PD Kamnik) z zimsko ponovitvijo Walkerjevega stebra v Grandes Jorasses v navezi z Matijo Volontarjem.

Najuspešnejša športna plezalka je drugo leto zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), skupna zmagovalka svetovnega pokala 2017 v težavnosti in kombinaciji ter druga v balvanih, ki je lani dosegla rekordno število točk v svetovnem pokalu in kot prva tekmovalka v zgodovini v isti sezoni dosegla devet zmag, sicer pa štirinajstkrat stala na stopničkah. Drugič zapored je bil za najuspešnejšega športnega plezalca izbran Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica). Nagrado za trenersko delo sta prejela trener Garnbretove Gorazd Hren in trener Škofica Roman Krajnik. Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli balvanistka Katja Kadić (PK Škofja Loka), Mia Krampl (AO PD Kranj) za prvi članski finale, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) za balvanske dosežke, evropska mladinska prvakinja v težavnosti in prvič članska finalistka Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), evropska podprvakinja in večkratna finalistka na tekmah svetovnega pokala v težavnosti Mina Markovič (ŠPK Plus) in Anže Peharc (AO PD Kranj) za bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v balvanih.

Še več o nagrajencih in njihovih dosežkih si lahko preberete v pripravljenem gradivu Planinske zveze Slovenije>>>

Reportaža RTV SLO>>>

Vir: Planinska zveza Slovenije in RTV SLO

Naslovna fotografija:  Irena Mušič Habjan; vir: PZS

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.