Pintar prosto čez Srček v Paklenici

Objavljeno: 13. Junij 2016 - 12:22
Komentarji: 0 komentarjev

Srček, 250-metrska smer v Trapezu Anića kuka v Paklenici, katerega sta Janez Marinčič in Matjaž Ivnik svoj čas preplezala pod oceno 4c, A3 in katerega najtežji raztežaj poteka po znameniti, od daleč vidni previsni plošči, je dobil (po naših podatkih) šesto prosto ponovitev. To je uspelo Gašperju Pintarju.

Eden najbolj poznanih klasičnih smeri v Anića kuku ima danes sicer res tri svedre v najtežjem raztežaju, se pa morajo plezalci v preostalih raztežajih zadovoljiti s klini in lastnim medvarovanjem.

Smer je prvi prosto preplezal Luka Krajnc leta 2010 in predlagal oceno IX- (7b+). Leto za njim je prosti vzpon uspel Hrvatu Igorju Čorku, ki je predlagal oceno IX (7c), tretji prosti vzpon pa je junija lani opravil Nejc Pozvek z opazko, da so"najtežji raztežaji precej na zgornji meji podanih ocen". Četrti in peti vzpon je pripadel Hrvatoma Siniši Škalecu in Ivanu Vitezu, ki sta bila oba  mnenja, da si smer zasluži oceno 7c.

Gašperjev vzpon v Srčku ob njegovem zadnjem obisku Paklenice, je šel kar malo tiho mimo slovenske plezalne srenje, kar je delno razumljivo, saj smo se predvsem navduševali nad njegovim uspehom v smeri Spider.

Gašper, ki ga pri plezanju podpirajo Iglu sport in Petzl in Hybrant, je Srček preplezal na pogled, najtežji raztežaj se mu ni zdel težak in je mnenja, da je najprimernejša ocena zanj 7b+. V smeri ga je varoval in mu je delal družbo Nejc Klemenčič. 

 

Naslovna fotografija: Siniša Škalec in Ivan Vitez v smeri Srček. Foto: Luka Tambaća.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.