Peru 2017 - poročilo

Objavljeno: 12. Julij 2017 - 21:31
Komentarji: 0 komentarjev

V Peruju se trenutno nahajata dve skupini slovenskih plezalcev. Eno predstavljajo člani odprave ob 40-letnici AO Rašica, katerim je to v večini prvi stik z tako oddaljenimi gorstvi, posledično so glavni cilji namenjeni pridobivanju prvih izkušenj z odpravarsko logistiko in višino, želje vseh je osvojitev vsaj enega vrha nad 6.000m.

Druga skupina je mešana odprava Posavskega alpinističnega kluba ter AO-Celje Matica. Njihov glavni cilj je osvojitev dva šesttisočaka in cilj preplezati dve smeri v steni El Sfinge ter osvojiti en šesttisočak.

Naši alpinisti so se oglasili iz Peruja, poročilo, ki ga je napisal Janez Toni, vodja odprave AO Rašica, se glasi:

"Prve dni smo preživeli ob aklimatizacijskih aktivnostih (bežanje s kolesom pred lokalnimi psi, uživanje v toplicah, športno plezanje). Predvsem smo bili osupli nad požganim zavetiščem pri plezališču Hatun Machay. Resnic je mnogo, v ozadju pa je bil spor med opremljevalcem plezališča in zavetišča ter lokalno skupnostjo. Pridružila sta se nam še preostala člana odprave. Počasnejša aklimatizacija se je izkazala za pravilno, saj nismo imeli težav z višino.
Ob nastopu hribovskih aktivnosti smo se razdelili v dve skupini. Prva je osvojila 2  vrhova - malo manj poznam vrh Yannapacha (5.460m, PD+) in precej popularni Pisco (5.720m, PD). Druga pa si je zaželela malo divjine in nedaleč stran od trum turistov, ki si ogledujejo ledenik Pasto Ruri, v samoti osvojila skriti biser, vrh po imenu Huarapasca (5.450m, do cca 55 stopinj). Vrh je med brskanjem po spletu naključno našla ena izmed dveh predstavnic lepšega spola, sicer pa dosti informacij o tem vrhu ni. Sedaj smo vsi v Huarazu, kjer počivamo in planiramo za naprej. Tu so tudi člani odprave PAK in AO Celje-Matica. Peter in Mitja sta ekspresno hitro osvojila Urus in Tocllaraju, Andreju in Albinu pa je uspel prost vzpon v enem dnevu v klasični smeri v steni El Esfinge (6c+, 750m). Lep pozdrav od vseh domovino!"

Huarapasca na sliki desno.Smer poteka po žlebu skrajno desno.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.