Nastja Davidova v Indian Creeku

Objavljeno: 26. November 2016 - 12:51
Komentarji: 0 komentarjev

Plezanje v rdečem peščenjaku, ki se iz kanjona dviga v nebo.

Oktobra se je alpinistka Nastja Davidova (AO Ljubljana-Matica) v družbi plezalnih prijateljev Lucasa Mathiasa, Alexandre Polidano in Caroline North odpravila v Utah, natančneje v Indian Creek. Področje v okolici kraja Moab slovi po čudovitih rdečkastih peščenjakih, ki so se že davno oblikovali pod vplivom mogočnih voda, ki so si utrle svoj kanjon skozi kamen. Ustvarile so plezalni raj, ki ga tvorijo visoki, ravno rezani gladki bloki, prav tako pa se nad naravnim rekreacijskim prostorom navdušujejo tudi pohodniki in kolesarji.

Področje skalnih struktur rdečega peščenjaka, ki ga je po vodi sooblikoval tudi veter ter v njem postavil neverjetne kamnite oboke, je kot mesto za odlične vzpone znano tudi po mnogih Hollywoodskih filmih, na primer Misija nemogoče in Transformerji – neskončnost kamnito-peščene pokrajine namreč jemlje dih.

Davidova in družba so se vsak dan povsem predali plezanju, ki je pogosto trajalo vse do večera, ko so se s pomočjo svetilk vračali v svojo »bazo«. Kljub oktobru so morali zaradi sončne pripeke izbirati predvsem senčne stene – kožo je obrabljalo že plezanje, torej ni bilo smisla, da bi jo obdelovali še vroči žarki.

Davidova je preplezala nekaj čudovitih in tehnično zahtevnih smeri kot so Pistol Whipped, Spaghetti Western (5.11), Many offwidths (5.11), Cliffsof Insanity, Inconceivable (5.12) … Čas počitka med plezanjem si je družba zapolnila s kolesarjenjem in jogo – veličastnost narave te v okolju peščenjaka privede do svobodnega stanja duha, tudi če se namesto ponavljanja mantre zgolj zazreš v neskončnost kamna, ki ga obroblja obzorje. Sicer pa več kot besede razkrivajo fotografije ...

Vir in fotografije: Nastja Davidova.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.