Mazeno greben na Nanga Parbat veliki načrt letošnjega poletja

Objavljeno: 23. Junij 2017 - 21:37
Komentarji: 0 komentarjev

V poletnih mesecih se alpinistično dogajanje iz visokih gor nepalske Himalaje prestavi v indijski del ter v gore Karakoruma.

Tudi letos je predvsem pod tamkajšnjimi osemtisočaki že večina plezalcev od katerih jih ima nekaj zelo zanimive plezalne in smučarske načrte.

Tokrat se bomo posvetili načrtu Španca (Baska) Alberta Zeraina in Argentinca Mariana Galvana, katerih želja je preplezati famozni Mazeno greben na Nanga Parbat. Po najnovejših informacijah sta alpinista že začela s poskusom in se nahajata na višini cca. 5600 metrov.

Mazeno greben sta prva in edina preplezala Britanca Sandy Allan (ob vzponu star 55 let) in Rick Allen (ob vzponu star 57 let) leta 2012, njun vzpon velja za enega največjih himalajskih podvigov vseh časov. V času vzpona je bil Mazeno najbolj vroč alpinistični problem v gorah višjih od 8000 metrov. Prva plezalca sta za uspešno prečenje 11 kilometrskega grebena, vzpon na vrh ter povratek v bazo potrebovala neverjetnih 18 dni neprekinjenega plezanja v glavnem nad 7000 metrov višine. 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.