Legendarni Fred Beckey - VIDEO

Objavljeno: 13. Avgust 2016 - 10:07
Komentarji: 0 komentarjev

Fred Beckey je živa legenda alpinizma in plezanja. Je Američan nemških korenin (rojen je bil kot Wolfgang) in jih šteje že 93 let.

Je verjetno najbolj plodovit ameriški plezalec, vsaj kar se tiče svojih prvenstvenih smeri, ki jih je nanizal nekaj sto. Svoje sledi je pustil od Aljaske, (kjer je samo leta 1954 preplezal nove smeri na Mount McKinley, Mount Deborah in Mount Hunter, malo kasneje dodal novo na Devil'sThumb, potegnil novo smer na Devils Tower v Wyomingu) pa vse do južnih ameriških zveznih držav, plezal pa je tudi v Himalaji (Lotse 1955).

Nikoli se ni preveč navduševal nad prevelikimi odpravami in je raje plezal v navezah na način, ki se ga je kasneje prijel ime »alpski«. Je tudi avtor številnih knjig od plezalnih vodničkov, med katerimi ima posebno mesto velika klasika »100 Favorite North American Climbs« do splošnih knjig o predvsem ameriških gorah.

O njem je posneli tudi dokumentarni film z naslovom Dirtbag: The Legend of Fred Beckey, katerega napovednik si lahko pogledate tukaj:

Beckeyu se je v 89 letu starosti uresničila želja, da je lahko okusil plezanje v Dolomitih. Več v spodnjem kratkem filmu.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.