Lačen prvi prosto čez Eno Mačko v Peci

Objavljeno: 13. December 2016 - 10:06
Komentarji: 0 komentarjev

Grega Lačen (AK Črna) je v svoji domači Peci (južna stena) - v levem delu Kordeževe rame - opravil prvo prosto ponovitev smeri Ena Mačka (prej VI/A2, 250m), ki sta jo v osemdesetih preplezala Stanko Mihev – Miha in Andrej Gradišnik.

Smer je Lačen poskušal prosto preplezati že dvakrat. Nazadnje je "čudovit, težak in dolg" ključni raztežaj napadel leta 2010 z Miho Hrasteljem, še par let prej pa z Matejem Flisom, pa nikoli ni bilo dovolj moči. Tokrat mu je družbo na vrvi in v steni delal Georg Fieger.  

Najtežji, 40 metrski raztežaj, je Lačen najprej opremil z varovali (friendi in nekaj klini) ter v naslednjem poskusu uspel preplezati prosto. Za njim je poskusil še Georg, vendar žal neuspešno. Težave v ključnem raztežaju je ocenil z VIII+/IX-, temu sledi še en z oceno VIII-, ostali pa se gibljejo okoli V, VI.

Vir in fotografije: AK Črna.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.