Johanca - nova prvenstvena smer Jegličeve in Kara

Objavljeno: 20. Julij 2018 - 16:31
Komentarji: 0 komentarjev

Marija Jeglič in Silvo Karo sta v Planji preplezala novo smer.

To je njuna že tretja prvenstvena smer v zadnjih dneh. Najprej sta v severozahodni steni Velike Martuljške Ponce preplezala smer Obraz Ponce, kmalu zatem pa v Malem Oltarju še smer Dorotheus.

Včeraj sta se mudila v severozahodni steni Planje, kjer sta preplezala novo smer z oceno VIII-/VI (320m; plezala sta 7 ur) in jo poimenovala Johanca.

Silvo Karo je o smeri povedal, da je imel linijo nagledano že nekaj časa, lani sta jo šla z Marijo že plezat, a je bila precej mokra in tako je takrat nastala prvenstvena Steber za lepši dan v stebru desno. Letos sta prišla pod popolnoma suho steno, našla čudovite a zahtevne prehode čez spodnji del stene, zgornji del pa krasi skala kvalitete Paklenice. Smer je resna in zahteva od plezalca tudi veliko odločnosti, kajti padci so lahko nevarni. Plezala sta cug-cug.

In zakaj ime Johanca? Silvo je o tem povedal: "Mariji sem dejal, da me precej spominja na pokojnega Johana (ljubezen do plezanja, predanost, zagnanost, motivacija, način plezanja…), da jo bom kar klical Johan.*  Pa je takoj dejala,da bo Johanca. No, pa sva imela ime smeri še predno sva prišla na vrh." 

*Vzdevek Janeza Jegliča, o katerem lahko veliko preberete tudi v knjigi Alpinist - naročite jo lahko na www.silvokaro.com.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.