Jegličeva in Karo z dvema novima smerema v Jerebici

Objavljeno: 31. Julij 2018 - 15:29
Komentarji: 0 komentarjev

Marija Jeglič in Silvo Karo sta v Jerebici preplezala dve novi smeri.

Silvo Karo je točno pred 40 leti preplezal svojo prvo prvenstveno smer. Od takrat jih je širom sveta preplezal še veliko, mnogo njih je lepo opisal v zelo zanimivi knjigi Alpinist (izšla letos, kupite jo lahko na tej povezavi - Alpinist). Najbolj sveži sta pa v minulih dneh nastali v Jerebiti. Tam sta z Marijo Jeglič v severovzhodni steni preplezala smer Julijska orlica (VII+/ VI, 450m, 7ur), v severni steni pa smer Konfin ( VII-/ V, 340m, 4ur).

Pri smeri Julijska orlica gre za zahtevno in resno plezanje v dobri in navpični steni z daljšimi runouti. Tako kot pri vseh ostalih prvenstvenih smereh, ki sta jih preplezala v zadnjem času, sta tudi tu plezala cug-cug.

Dostop iz doline: Najelegantnejši dostop je z italijanske strani. Pri četrti serpentini od mejnega prehoda Predel navzdol na italijanski strani je parkirni prostor. Greš preko ceste in takoj ob potoku najdeš lepo stezico, ki te pripelje na Cima dei Mughi. Tam si na mejnem pasu, ki je lepo počiščen (5m v širino). Slediš lepi stezici in mejnim kamnom, ki te pripeljejo na rob kjer greben Jerebice deli severno in severovzhodno steno. 

1. Jerebica (2126m) SV stena, prvenstvena: Julijska orlica, VII+/ VI, 450m, 7ur (Marija Jeglič in Silvo Karo)
1R, V, 45m, 2R, VII, 40m (ostal 1 klin), 3R, VI, 50m (ostal 1 klin), 4R, VI+, 40m, 5R, VII+, 55m (ostal 1 klin), 6R, V, 40m, (se konča s stikom Huljeve smeri), 7R, VI, 60m, (kakih 15m gre po Huljevi, nato zavije levo navzgor) , 8R, V, 60m, 9R, IV, 60m.

Opis: Smer vstopi pri dveh klinih s prusikom, na polici med Huljevo in Alijevo, prav po sredini gladkih plat iščeš edine možne prehode, ti so mestoma zahtevni, treba jih je izvohat. Četrti raztežaj pripelje pod markantno široko poč, katera se prekine z gladkim zahtevnim prehodom (ključ smeri) in nadaljuje po poči. Po šestem raztežaju se smer priključi Huljevi. Sedmi poteka kakih 15m po njej, nato pa zavije levo navzgor v strme vesine, katerim se proti vrhu pridružijo šopi trav. 
Oprema: komplet frendov, 3 mikro frendi, zatiči, 6 - 8klinov (prevladujejo jeseničani).

Dostop (od roba, kjer greben Jerebice deli severno in severovzhodno steno - glej opis in skico dostopa iz doline zgoraj):  Pri zadnjem mejnem kamnu sva začela prečenja po najvišjih travnatih pobočjih proti levi v SV steno. Vmes je nekaj skalnega dela, sledijo strme trave, ki te pripelje na osamljeni stolpič. Tu sva se varovala v prečenju en raztežaj (dva krajša izpostavljena dela), ki te pripelje na raz, z njega pa je zelo enostaven sestop pod osrednji del SV stene. Na mestu kjer sva varovala sva naletela tudi na klin. 

Sestop: Po grebenu sva nadaljevala proti vrhu Jerebice, ko pa se greben malo spusti navzdol sva prečila desno na sedlo, kjer na severno pobočje pada globoka grapa (Tumova smer). Tam sva malo sestopala v nadaljevanju pa se tudi spuščala. Našla sva nekaj ostankov stojišč, dodala še nekaj svojega in bila zelo hitro na mestu, kjer sva začela dan. Malo levo od grape je velikanska votlina, ki ponuja idealen prostor za bivakiranje.  

2. Jerebica (2126m) S stena, prvenstvena: Konfin (Marija Jeglič in Silvo Karo)
1R, V, 55m, 2R, IV, 20m , 3R, VII-, 50m , 4R, VI, 55m, 5R, VI, 50m, 6R, III, 20m, 7R, VI, 50m , 8R, V+, 60m.

Opis: Več primorskih alpinistov mi je dejalo da je izredno lepa S stena Jerebice in da v njej še ni nobene smeri. Med tem, ko sva imela v SV steni Jerebice smer nagledano sva šla v S steno bolj na ogled, saj steno dobro vidiš šele od blizu. Vmes sem dobil še sporočilo od Petra Podgornika, da je v osrednjem delu že en poskus, ki se je končal malo pod vrhom in da se bosta akterja vrnila in dokončala smer. Ko sva se bližala steni sva vse bolj spoznavala, da lepotni presežek ta stena ni, vsaj kar se skale tiče. Veliko krušljivega in s travo porasle poči, kažejo na to, da je razumljivo zakaj nobeden še ni zavil v to steno. In ker sva bila že pod steno z namenom, da preplezava novo smer sva hitro našla lepo naravno linijo bolj v levem delu. Začela sva v vpadnici previsov, zavila desno na steber, prečila po polici levo nad previsi in nadaljevala naravnost navzgor v smeri velike izrazite zajede, ki se pne proti desni. Ko se ta konča, smer nadaljuje čez previs na udobno polico, tu sva prečila v levo in nadaljevala po novem sistemu poči in kaminov do roba strmega dela. V zadnjem raztežaju sva prišla skupaj s smerjo Floreanini/Kravanja.

Oprema: komplet frendov, 3 mikro frendi, zatiči, 5 - 6klinov (prevladujejo jeseničani).

Dostop (od roba, kjer greben Jerebice deli severno in severovzhodno steno - glej opis in skico dostopa iz doline zgoraj): Pri mejnem kamnu kjer greben Jerebice deli severno in severovzhodno steno se spustiš kakšnih 50m nižje v grapo, kjer prideš na gamsjo stezico, ki te vodi desno proti S steni Jerebice. Izredno lepa in drzna stezica kmalu zavije navzgor, kjer se vseskozi proti desni vzpenjaš, dokler ne prideš v grapo, ki te pripelje pod steno. 

Sestop: 3 x 60m spusta in še malo plezanja navzdol.

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.