Gimnazijska naveza v smeri Geršak-Grčar

Objavljeno: 7. Julij 2016 - 20:48
Komentarji: 0 komentarjev

Kranjčana Jakob Šparovec in Katja Kepic, nekdanja sošolca v gimnaziji in oba odlična športna plezalca, sta se odpravila plezat v Vežico.

Za Jakobovo prvo alpinistično smer letos in Katjino prvo sploh v hribih sta izbrala smer Geršak-Grčar (V+, 390m). S smerjo, ki se ponaša z zelo dobro skalo in je tudi dobro (alpinistično) opremljena, nista imela težav, mnogo več jih je bilo s samim dostopom in sestopom. Iz tega razloga se je Jakob odločil, da bo dostop in sestop natančneje opisal in s tem mogoče olajšal pot naslednjim ponavljalcem. 

 

VEŽICA DOSTOP/SESTOP:

DOSTOP:

  • S Kamniške Bele: Parkiraš na parkirišču ob cesti (rdeča tabla za Presedljaj in slap Orgljice). Slediš belim tablam za slap Orgljice. Pri slapu desno navzgor v breg, stezi slediš dokler ne PREČKA hudorunika tam po zlizanem žebu navzgor (je treba kr mal poplezat). Če si prav boš naletel na sidrišča za abseil. Nato slediš poti, ki te pripelje na melišče pod steno [2-3h].
  • s Korošice: pod stenami Dedca in Vršičev, nato navzdol po melišču pod steno Vežice (1h).

SESTOP:

  1. za smeri v levem zgornjem delu je najbolje, da se povzpnemo na vrh Vežice. Nato po grebenu Vršičev med ruševjem proti severu do grape med smerema 21 in 22 (Pripravniška smer in S.P.I.N.) v Vršičih. Skoku v sredini se izognemo levo (gledano navzdol). Grapa nas pripelje na veliko očitno melišče Šraj Pesek in nato pod steno v smeri Korošice/Kamniške Bele.
  2. Če se vam zdi sestop po varianti 1. prevel tvegan nadaljujte pot po grebenu Vršičev vse do prehoda med Dedcom in Vršiči. Po mojem mnenju najbolj varen, enostaven in konec koncev tudi najhitrejši sestop saj sem zasledil objavo (2015), da je pot med borovci očisčena
  3. Za smeri v desnem delu je možno sestopiti desno po rušnatem grebenu ob robu stene navzdol na polico v steni. Po njej do žleba (Lahova smer). Po njem spust po vrvi 20m navzdol, nato po razbiti gredi navzdol do Akademske smeri. Spust po vrvi na melišče pod steno (60m!).

Celotna novica >>> 

Vir in fotografija: AO Kranj.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.