Dolga Nemška v Triglavu

Objavljeno: 21. December 2016 - 13:14
Komentarji: 0 komentarjev

Zima zaenkrat skopari s snegom, vendar so razmere relativno dobre, še posebej za nekatere plezalne vzpone v stenah.

Pisali smo že o vzponih v Triglavu, tudi v Kratki Nemški smeri, ki je v preteklih tednih doživela precejšen obisk. Znantno manjšega pa je bila deležna njena soimenjakinja, ki jo pred imenom krasi pridevnik dolga oz. originalna Nemška smer v Triglavu. Slednjo sta plezala Boris Strmšek (AO Kozjak) in Jože Vozelj (AO Litija). 

Jože in Boris sta se odpravila v Vrata s ciljem, da preplezata Kratko Nemško smer, se pravi s Zimmer-Jahnovim izstopom. Dobre (beri kopne) razmere so ju že v dveh urah pripeljale na Nemški turnc, kjer se je začel sneg. Po Nemški grapi, kjer so bile odlične razmere, sta priplezala do razcepa Kratke in Dolge Nemške smeri. Tam pa hmm... bi, ne bi...? In padla je odločitev, da gresta v dolgo varianto.

Nataljevanje pa je bilo zahtevnejše. Že vstop v dolgo prečnico proti razu je bil nekoliko delikaten, original jima nato ni všeč, zato je Boris šel nekoliko višje, kjer je prav tako bilo precej nerodno. Nato pa je sledil sneg, sneg, sneg... Razmere so bile večinoma zelo dobre in plezalca sta le sledila snežno lednim trakovom, ki so vijugali sem ter tja proti znameniti Luski. Ko se je stena vse bolj postavljala pokonci, je bilo treba na kakšnem mestu tudi nekoliko bolj "stisniti", saj so tanke zaplate trdega snega čez skalo bile nekoliko potolčene od sicer redkih predhodnikov ali pa so bile pomanjkljivo narejene. Težko je bilo najti primerna mesta za varovališča, stena je bila vse bolj zalita, večina klinov je bila skritih pod snegom, primernih razčlemb pa ni bilo prav veliko zunaj.

Dan je hitro pobegnil in barve sončnega zahoda je zamenjala tema, ki je poklicala čelne svetilke iz nahrbtnika, da so ju vodijo dalje. Že v trdi temi sta plezala čez Lusko - vstop na Lusko je bil zelo neroden - in nato po zalitem kaminu do vrha luske in preko prečnic in strmejših odsekov stene do zasneženih gredin, kjer ju je pričakala Kugyjeva polica.

Nemška smer, Triglav - 1100 m, IV-, M4, do 80 stopinj, plezala Boris Strmšek Strmina in Jože Vozelj dne 18.decembra 2016.

Vir in fotografije: Boris Strmšek.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.