Česen, Stražar in Livingstone preplezali novo smer v Latoku!

Objavljeno: 14. Avgust 2018 - 10:29
Komentarji: 0 komentarjev
Vir fotografije: Planinska zveza Slovenije; avtor: Luka Lindič

Slovensko-britanska naveza je šele kot druga v zgodovini osvojila vrha Latoka (7145 m) in prva preplezala smer v severnem ostenju.

V soboto, 11. avgusta, so člani odprave prek PZS sporočili:"Aleš, Tom in Luka smo se pred nekaj urami vrnili v bazo, preplezali smo novo smer v severnem ostenju in prišli na vrh Latoka 1. Sledi ... spanje." Za zdaj so informacije o poteku vzpona še zelo skope, več pa bo znanega v naslednjih dneh, ko se bo odprava vrnila v domovino. Po poročanju Multimedijskega centra RTV SLO so Česen, Stražar in Livingstone za vzpon in sestop porabili sedem dni, v zgornjem delu pa so izbrali varnejšo linijo in niso tvegali zahtevnejšega plezanja po glavnem grebenu.

Severni greben gore Latok je poskušalo v zadnjih štiridesetih letih preplezati več kot 30 odprav. Zadnji poskus je bil julija letos, ko se je vzpon ruske naveze končal tragično, saj se je eden od alpinistov smrtno ponesrečil, drugega pa so po več dneh rešili iz s stene s helikopterskim reševanjem. O izjemnem vzponu poročajo tudi priznani tuji alpinistični mediji, ki vzpon že uvrščajo med največje alpinistične podvige letos.

Vir: MMC RTV SLO in Planinska zveza Slovenije

Vir naslovne fotografije: Planinska zveza slovenije; avtor: Luka Lindič

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.