“Bivak je postavljen!" - nov Bivak II na Jezerih je spet odprt

Objavljeno: 3. Oktober 2016 - 08:57
Komentarji: 0 komentarjev

V tridesetih letih 20. stoletja so skalaši - člani Turistovskega kluba Skala, ki so bili še mnogo več, kot le plezalci (kulturna dejavnost, smučanje itd.), postavili prva bivaka v slovenskih gorah. To sta bila Bivak I Veliki Dnini v južnem ostenju martuljške Velike Ponce (zgrajen 1935) in Bivak II Na Jezerih na Gruntu pod Rokavi - pod Dolkovo špico (zgrajen 1936). 

   

Bivak II leta 1936 (fototeka SPM) in leta 2010 (foto pzs.si).

Bivak je bil odlično izhodišče za pristope in vzpone na Veliki Rokav, Veliki Oltar, Dovški križ in Šplevto, bil je stalno odprt in v namenjen predvvem alpinistom. V njem je bilo 6 ležišč. 

Leta 2015 so stari, dotrajani bivak odstranili - nov dom je našel ob Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, kjer je umeščen na skalnjak na zelenici pred našim muzejem. Ker se eksponata seveda ne sme spreminjati, so v sodelovanju z Enigmarium®om in s podporo lokalne skupnosti iz bivaka naredili zanimivo "escape room."

Istočasno so začeli začeli načrtovati novega in kralj med vsemi visokogorskimi bivaki v Sloveniji ponovno stoji v gorah.

Več o projektu, poteku dela in izgledu novega bivaka pa lahko izveste tukaj >>>

   

In Bivak II leta 2016 (foto Anže Čokl).

Naslovna fotografija: Nov Bivak II. Foto: Anže Čokl.

 

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.