Alpinistična odprava Choktoi 2018 na poti v Karakorum

Objavljeno: 8. Julij 2018 - 11:40
Komentarji: 0 komentarjev

Šestega julija 2018 je v Karakorum krenila alpinistična odprava Choktoi 2018, ki jo sestavljajo slovenska alpinista Aleš Česen in Luka Stražar ter njun britanski kolega Tom Livingstone. Njihov cilj je severno ostenje Latoka 1 (7145 m). 
Pred odhodom se je z vodjo odprave Alešem Česnom pogovarjala Manca Čujež.

S kakšnimi cilji odhajate v Karakorum? Kaj je vaš glavni cilj in katere vrhove ste izbrali za aklimatizacijo?
Glavni cilj je severno ostenje Latoka 1. V načrtu je nova smer v območju severnega stebra oziroma najti najlažji prehod na vrh z ledenika Choktoi. Za aklimatizacijo imamo na voljo širok izbor nižjih, vendar plezalsko še vedno zanimivih vrhov z dobrim razgledom na glavni cilj.

Zakaj vas je pritegnilo območje ledenika Choktoi?
Cilji nad ledenikom so zagotovo vrhunski, severni steber Latoka 1 pa izstopa po sami obliki in ne nazadnje tudi po ogromnem številu neuspelih poskusov v njem. To samo po sebi znižuje avanturistično plat odprave, zvišuje pa radovednost in s tem motivacijo.

V teh gorah so bile že številne – večinoma neuspešne – alpinistične odprave, tudi slovenska leta 2015. Katere informacije iz prve roke so za vas najpomembnejše?
Taktika, izbira opreme, možne variante vzpona ... Vse to so pomembne informacije. Ne gre pa pozabiti, da če kje, potem je v gorah veliko odvisno od razmer, njihovo spreminjanje pa diktira marsikatero odločitev.

Kakšne so bile vaše priprave na odpravo?
Nekakšna klasična mešanica individualnih treningov in skupnih vzponov. Te smo skupaj s Tomom opravili večinoma v Sloveniji. Tako so bile priprave nekakšen vzvod za mednarodno druženje.

Kako se je oblikovala vaša slovensko-britanska naveza, ki ima že kar nekaj skupne alpinistične kilometrine?
Dobra energija na mednarodnem srečanju plezalcev na Škotskem 2016 je prav gotovo zametek ideje o slovensko-britanski navezi. S Tomom smo od takrat že kar nekaj časa preživeli skupaj. Slovenski del odprave se seveda pozna že nekaj časa.

Mogočni Latok 1, cilj alpinistične odprave Choktoi 2018 (foto Aleš Česen)

Aleš Česen (Alpski gorniški klub) se s plezanjem ukvarja že od otroštva, pozneje ga je pritegnil tudi alpinizem. Na prvi večji odpravi v Kirgiziji (Tien Shan) je bil leta 2003. Z bratom Nejcem sta leta 2004 v parku Yosemite (ZDA) plezala v velikih stenah: El Capitan in Half Dome. Leta 2005 se je udeležil odprave v Himalajo, na Kula Kangri (Tibet), dvakrat je bil tudi na odpravi v Karakorumu – Trango Towers (2006) in Charakusa (2008). Leta 2015 je prejel nagrado zlati cepin za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja (2014, 6657 m) z Luko Lindičem in Markom Prezljem ter z Lindičem na odpravi na Aljasko preplezal tri smeri v velikih aljaških stenah. Leta 2016 se je z Lindičem povzpel na Broad Peak (8047 m) in S vrh Gašerbruma IV (7900 m), leto 2017 je začel v Skalnem gorovju v Kanadi, nato pa v indijski Himalaji z Urbanom Novakom in Markom Prezljem preplezal prvenstveno smer v zahodni steni Arjune (6250 m). Imenovan je bil za najuspešnejšega slovenskega alpinista leta 2017.

Luka Stražar (Akademski AO), vrhunski alpinist, alpinistični inštruktor in pripravnik gorski vodnik, se z alpinizmom ukvarja od srednješolskih let, bil je član SMAR - slovenske mladinske alpinistične reprezentance. Veliko pleza v stenah Alp, tako domačih kot zunaj slovenskih meja, kljub mladosti se je udeležil že več odprav v visoka gorstva: Charakusa 2011 (nova smer na K7 west, 6800 m), Janak 2012 (nova smer na Janak Chuli, 7050 m), Phola Gangchen 2013 (poskus nove smeri na Phola Gangchen, 7660 m, nova smer na Ice Tooth, 6200 m), Rolwaling 2015 (nova smer na Chukyma Go, 6200 m), Kanada 2017 (ledno in kombinirano plezanje v Skalnem gorovju), Aljaska 2017 (vzpon po Cassinovem razu na Denali, 6190 m) in Anapurna 2017 (vzpon po normalni smeri do 7200 m). Za smer Sanjači zlatih jam z Nejcem Marčičem na K7 West sta leta 2012 prejela zlati cepin, Stražar je tudi prejemnik Bloudkove plakete, priznanja PZS za najperspektivnejšega (2011) in najuspešnejšega (2012) alpinista ter večkratni športnik mesta Ljubljane na področju alpinizma.

Tom Livingstone (roj. 1990) je predstavnik mlajše generacije britanskih plezalcev. Za seboj ima že nekaj odprav, predvsem na Aljaski in v Kanadi. Med njegove pomembnejše vzpone lahko štejemo Mt Alberta (smer House-Anderson), Cassinov greben na Denali, prvenstvena smer Fun or Fear (ED3), Mt. Jezebel na Aljaski.

Manca Čujež
Vir: PZS.si 
Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.