Akcija SMAR Ecrins – Vallouise in La Berarde

Objavljeno: 24. Avgust 2016 - 10:07
Komentarji: 0 komentarjev

Slovenska mladinska alpinistična reprezentanca (SMAR) je od 21. do 28. maja 2016 plezala na območju Ecrins v Franciji, razmeroma prostranega z manj turistične industrije kot v sicer popularnem pogorju okrog Mont Blanca. Tja so se odpravili z namenom okrepitve skupinske motivacije za alpsko plezanje.

Udeleženci: Marko Prezelj (mentor ekipe), Matej Mučič (organizacijski vodja izleta), Tjaša Jelovčan,Matej BalažicDomen Petrovčič ter pridružena "upokojena smarovca" Nejc Marčič in Luka Stražar.

Kronološki pregled

Sobota, 21. 5. 2016: Po zboru ob 8. uri in uskladitvi ure zbora ob 10. uri smo nakupili hrano za prihajajoči teden ter se zloženi kot sardine odpeljali proti Vallouise, kjer smo se nastanili v apartmaju, kjer smo se pripravljali na ture ter takšne in drugačne podvige.

Nedelja, 22. 5. 2016: Prvi dan smo plezali v krajših stenah v okolici Vallouise, ki ponuja plezanje večraztežajnih smeri, plezanje v najrazličnejših plezališčih, prav tako pa je veliko možnosti za ljubitelje malih kamnov - balvaniranje.

Jelovčan-Stražar: Tete d'Aval: Ranxerox, 7a, 500 m

Prezelj-Petrovčič: Vallée d'Ailefroide – Palavar: La voie des maitres, 6c+, 350 m (6c+ s pavzo /A0)

Mučič-Marčič-Balažic: Vallée d'Ailefroide - Palavar: La Vie devant soi: 6b+, 350 m

Ponedeljek, 23. 5. 2016: Vremenska napoved je bila še vedno slaba, zato smo se odločili za plezanje v enem izmed plezališč v okolici Vallouise. Popoldne smo se srečali z Mathieujem Maynadierjem, ki nam je predstavil zanimive plezalne cilje.

Torek, 24. 5. 2016: Plezanje v Les Bans – Neve Ovale (3400 m), Stražar-Mučič v sosednjem Pic de Bonvoisin (3481 m).
Stražar-Mučič: Chancel - Molinatti III/ AI 4+, 450 m

Balažic-Petrovčič: poskus v Ca rend Fougne ED (5/5+ ice and M5), 450 m (obrnila po prvem raztežaju zaradi padajočega ledu in snega)

Jelovčan-Marčič-Prezelj: poskusili v neznani liniji v južnem delu stene in prav tako obračali zaradi slabih razmer.
Sreda, 25. 5. 2016: Premik v dolino La Berarde in frikanje ob poti.
Četrtek, 26. 5. 2016: Po dopoldanskih pripravah opreme in hrane za dvodnevno turo smo naredili dostop iz La Berarde pod steno L'Ailefroide, kjer smo si uredili čudovit bivak s petimi zvezdicami, ki je imel pogled na steno v čudovitih večernih barvah.
Petek, 27. 5. 2016: Plezanje v L'Ailefroide

Stražar-Mučič: Grassi V/4+ M, 750 m

Jelovčan-Marčič-Prezelj in Balažic-Petrovčič: poskus v "Voie des plaques" ( obrnili po dveh raztežajih zaradi slabih razmer)
Sobota, 28. 5. 2016: Ekipa "Lucky losers" smo se odpravili plezat v Aiguille Dibona (3131 m). Ob vznožju te čudovite, dobrih 300 m visoke granitne špice je Refuge du Soreiller, do katere smo dostopili v hitrem tempu Nejca le v dobri uri in pol (časovnica 3.30 h). Nato je sledilo uživaško plezanje in malo manj uživaški sestop mlajšega dela obeh navez. Spoznali smo, tudi če plezaš opremljeno smer in se morda zdi najenostavneje pustiti čevlje pod steno, to v visokih hribih ni odločitev, ki bi jo še enkrat sprejeli.

Jelovčan-Marčič-Prezelj: Voie physique et sans issue 7a, 300 m

Balažic-Petrovčič: Voie Berthet - Boell – Stofer v zgornjem delu v kombinaciji z Visite Obligatoire 6a+, 400 m

Matej in Luka sta počivala po napornem sestopu iz L'Ailefroide prejšnjega dne. Po povratku v dolino smo ponovno »zlorabili« kombi in se odpeljali proti domu.

 

Več pa v poročilu akcije >>>

 

Naslovna fotografija: Udeleženci akcije SMAR Ecrins. Foto Marko Prezelj.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.